Egyesületünk tagjai 3 alkalommal, összesen 6 napot töltöttek odúellenőrzéssel. (előzetes: május 22.; I. nagy felmérés: május 26-29.; II. utófelmérés: június 25.)

Összesen 116 odú ellenőrzése történt (összesen 177 odúellenőrzési alkalom), ebből 108 kuvikodú, 5 gyöngybagolyláda, 3 vércseláda.

A 108 kuvikodúból 5 lépes volt, 2 eltűnt, 1 leesett, így 103 költésre valóban alkalmas kuvikodúra vetítve az eddigi eredmények:

- 49 kuvik általi foglalás/költés (47,5 %-os foglalás), ebből:

- 42 sikeres, 7 sikertelen (költési siker 85,7 %)

A 42 sikeresben 145 gyűrűzött fiókaaz összesen 191 lerakott tojásból (reprodukciós siker csak 76 %)  Azaz: költési siker magas, de a kotlási időszakban a környezeti tényezők nagyon kedvezőtlenek voltak, a szélsőséges, rég nem látott aszály miatt kevés táplálék állt rendelkezésre.)

A többi odú esetében:

- 15 üres;

- 30 csókaköltés (60 gyűrűzött fióka)

- 2 füleskuvik foglalás (1 költés, 1 adult madár és 4 fióka gyűrűzve; másik esetben vsz. bejár a madár, de nem volt költés)

- 3 szalakótaköltés (1 adult madár és 6 (4+2) fióka gyűrűzve); egy költés tönkrement;

- 3 vörös-vércse költés (2 adult madár és 7 (1+4+2) fióka gyűrűzve)

- 1 odúban egyéb énekes költés, feltehetőleg mezei veréb

A gyöngybagolyládák:

Az 5 ládából kettőben volt költés: 1 öreg tojót visszafogtunk, 9 fiókát (5+4) gyűrűztünk, illetve egy gazdasági épület padlásterében volt még egy gyöngybagolyköltés, itt 5 fiókát jelöltünk.

A 3 vércseláda egyikében volt vörös-vércse költés, gyűrűzés itt nem történt.

A kuvikköltések összegzése:

103 kuvikodúra vonatkoztatva:

- foglalási arány (minden madárfaj): 82%

- kuvik általi foglalási arány: 45%

- költési siker 85,7 %

- reprodukciós siker 76 %

- sikeresen kirepült fiókaszám-átlag (sikeres költéseket figyelembe véve): 3,45 fióka/odú

Érdekesség: Legidősebb kuvik adatunk: 2014. május 17-én gyűrűztük Apajon fiókaként a Szomor-telepen. Azóta 2016-ban, illetve idén május 22-én is költő madárként került kézre a 269. odúban, a Szomor-telepen, így min. 8 év 5 nap telt el. A hazai adatbázisban ez a legidősebb kuvik.

Konkluzió: Az idei év átlagosnak mondható a kuvikköltések tekintetében. A szokatlanul enyhe tél nyilván nem tizedelte meg az állományt, bizakodóan vártuk a felméréseket. Azonban a rendkívüli aszály miatt sok költés tönkrement, „besült”, illetve a vártnál kevesebb fióka nőtt fel. A terepi munka során soha nem látott szárazsággal szembesültünk. A hagyományos belvízfoltok, tocsogók, vizenyős területek gyakorlatilag eltűntek. Ennek következtében a vízimadarak szinte teljesen eltűntek. Az apró énekesmadarak száma is drasztikusan megcsappant. Száz szónak is egy a vége: globális klímaválságot élünk át, a szemünk láttára pusztul az ökoszisztéma.

A terepi munka résztvevői:

Dr. Aliczki Manó

Hámori Ottó Rezső

Dr. Hámori Dániel

Horváth Endre

Kenéz Attila

Csortos Csaba Ádám

Kelt: Budapesten, 2022. július 31.                                       

KOE-elnökség

Lazítás két patkolás között:

2022. június 25-én elvégeztük a II. felmérést, egyfajta utófelmérést, 26 odút ellenőriztünk.

Az eredmények:

4 kuvikköltést sikerült legyűrűzni, összesen 8 fiókát; (1+3+2+2 megoszlásban); sokkal többre számítottunk, a szélsőséges aszály miatt azonban sok költés tönkrement, illetve alacsonyak a fiókaszámok;

2 gyöngybagolyköltés: összesen 7 fióka (2+5); a kétfiókás adat csalóka, valójában 6 fióka volt, de 4 még túl kicsi volt a gyűrűzéshez;

Emellett: 7 vörös vércse fióka és 6 szalakóta fiók kapott gyűrűt.

 

Résztvevők:

Dr. Hámori Dániel

Hámori Dániel Rezső

Kenéz Attila

Csortos Csaba Ádám

Kelt: Budapesten, 2022. július 31.                                                   

KOE-elnökség

Régóta beszédtéma egyesületünkben, hogy módot kellene teremtenünk azoknak, akik akár csak szimpátiájukkal, vagy még inkább személyi jövedelemadójuk 1 százalékával támogatják természetvédelmi munkánkat, hogy valamiképp személyesen is megtapasztalhassák, mi is ez valójában. És ami hasonlóan fontos a nem mindennapi élményen túl, hogy még akár személyes bátorítást is kaphassanak hasonló tevékenység elkezdésére.


Május 28-án az egyik kiemelkedő 1% gyűjtő forrásunk, a Lufthansa Technik Budapest Kft. dolgozói és ismerősei körében szerveztünk egy félnapos terepi bejárást Apaj és Kunszentmiklós körzetében. Itt az éves tavaszi Nagy felmérés keretében öt általunk évekkel korábban kihelyezett mű odú ellenőrzését és ezáltal a terepmunkánk lényegét mutattuk be. A meghívásra 34-n regisztráltak és végül 20-an jöttek el.
Nagy szerencsénkre minden kiválasztott és ellenőrzött odút elfoglalt valamilyen madár. Kettőben kuvik, míg egy-egy helyen füleskuvik, gyöngybagoly és csóka költött.

Összesen 1 kuvik, 1 füleskuvik, 1 gyöngybagoly felnőtt gyűrűzött egyedet fogtunk vissza, valamint 9 kuvik és 4 csóka fiókát gyűrűztünk meg.

Nagyon sok, legtöbbször igen szakmai kérdés hangzott el, így alaposan megbeszéltünk a látott bagolyfajok életmódját, költési, párválasztási, táplálkozási és egyéb szokásait. Ugyanakkor szóban bemutathattuk az egyesület keretében futó elkülönült tevékenységeket is: az éves kuvikvédelmi programot, a koordinátori rendszert, a Merzse-mocsár környéki föleskuvik park működését, a Bagolysulival való együtt működésünket, az énekesmadarak rendszeres gyűrűzését a Naplás-tónál, és a téli sirálygyűrűzési programot.

 

Majd minden harmadik vendégünk gyerek volt, aminek különösen örültünk.
A saját megérzéseink, de a visszajelzések szerint is nagyon sikeres volt a Nyíltnap ezért elhatároztuk, hogy minden évben megismételjük május környékén az első felmérés idején.

KOE-s csapat

A fényképeket Dr. Aliczki Manó készítette:

 

Egyesületünk tagjai 2022. május 26. és 29. között elvégezték az I. nagy, teljes körű felmérést a felső-kiskunsági kutatási területen. (A teljesség kedvéért: május 22-én vasárnap sor került egy rövid, előzetes felmérésre is.)

Az időjárás kegyes volt hozzánk, nem volt fullasztó kánikula, de eső sem esett, csak az utolsó napra romlott el az idő.

A két felmérés során:

Összesen 116 odú ellenőrzésetörtént, ebből 108 kuvikodú, 5 gyöngybagolyláda, 3 vércseláda.

A 108 kuvikodúból 3 lépes volt, 1 eltűnt, 2 leesett, így 102 kuvikodúra vetítve az eddigi eredmények:

- összesen 46 kuvik általi foglalás/költést regisztráltunk:

- ebből 42 sikeres, 4 sikertelen;

 A 42 sikeres költésben eddig:

- 124 fióka kapott egyedi jelölésű, ornitológiai gyűrűt;

- 15, még csak néhány napos, még nem gyűrűzhető fióka;

- 20 tojás;

- 1 költésnél pedig még a tojásrakás időszaka volt;

A második felmérésnél majd kiderül, mi lesz ezekből. (ennek tervezett időpontja: június 25. szombat)

Egyéb adatok:

- 19 odú üres volt;

- 30 csóka költés; (ez kimagaslóan magas szám)

- 2 odút füleskuvik foglalt el, (az egyikbe csak bejár, a másikban viszont 5 tojásos fészekaljat találtunk)

- 3 szalakóta költés, ebből egy sikertelen, másik kettőnél 5, ill. 2 tojás

- 2 vörös vércse költés, 2, illetve 5 tojásos fészekalj;

- 1-ben egyéb énekes költés, valószínűleg mezei veréb

Az 5 gyöngybagolyládából, kettőben van költés, mindkét helyen sikerült visszafognunk az általunk tavaly, tavalyelőtt jelölt tojó madarakat. Az egyik ládában 4, a másikban 8 tojásos fészekaljat találtunk. (A szállásunkon, a Kiskun Vendégház padlásterében sikerült megtalálnunk a gyöngybagolyfiókákat, itt 5 fiókát gyűrűztünk.)

Egy kis statisztika:

103 kuvikodúra vonatkoztatva:

- foglalási arány (minden madárfaj): 82%

- kuvik általi foglalási arány: 45%

- sikeres költési arány (beleértve a kotlás alatti tojásosakat is): 91%

- sikeresen kirepült fiókaszám-átlag (sikeres költéseknél; +kotlás alatti tojások esetén 100%-os sikert feltételezve): 3,88 fióka/odú

Természetesen ez optimista becslés, a II. felmérés után okosabbak leszünk.

A felmérést színesítette hajnalonként függönyhálóval történő énekesmadár befogás:

ennek során sikerült jelölnünk barázdabillegetőt, cigány csukot, mezei poszátát, fülemülét, barátposzátát, énekes nádiposzátát, cserregő nádiposzátát; nádi sármányt, házi rozsdafarkút;

Résztvevők:

Dr. Aliczki Manó

Dr. Hámori Dániel

Hámori Ottó

Kenéz Attila

Horváth Endre

Csortos Csaba

 

KOE-s csapat

A fényképeket Dr. Aliczki Manó készítette:

 

Egyesületünk tagjai 2021. május 21-22-23-án elvégezték az I. nagy, teljes körű felmérést a felső-kiskunsági kutatási területen.

A terepi munkát jelentősen hátráltatták a rossz útviszonyok, az esős időjárás. (a felmérés 3. napján felhőszakadás miatt nem is tudtuk befejezni a felmérést, 9 odú sajnos kimaradt.)

Az eredmények:

 • 103 odút ellenőriztünk
 • 46 kuvikköltést regisztráltunk (ebből kettő sajnos tönkrement, két esetben a tojók éppen tojásrakás előtt vannak;)

 

2022. április 15-én a gombai halastó mellett Egyesületünk alapító és oszlopos tagja, Dr. Hámori Dániel barátunkkal közös programot szerveztünk. Dani mintegy 100 kisiskolást érintő „Bagolysulit” szervez havi rendszerességgel.

 

2021. március 06-án elvégeztük a diszperziós felmérést. A kuvikok ebben az időszakban állnak párba, foglalnak odút, így viszonylag könnyen kerülnek kézre öreg madarak az odúellenőrzés során.

Szép, napsütéses időben összesen 32 odút néztünk meg. Visszafogtunk 6 általunk gyűrűzött kuvikot, illetve 7 új gyűrűzés történt. A visszafogásoknál van egy 13km-es elmozdulás, illetve egy min. 6 éves egyed.

Rossz hír, hogy 2 odút is tönkretettek a méhek.

Megjavítottunk 2 odút.  

Kedves Tagtársaink! Tisztelt Érdeklődők!

 

Egyesületünk tagjai 2022. február 05-án végezték el az esedékes karbantartási munkákat a Felső-Kiskunsági odúpark területén.

Az időjárás nem volt kegyes hozzánk, élénk, helyenként viharos szélben dolgoztunk.

Az eredmények:

 

Kedves Tagtársaink! Tisztelt Érdeklődők!Egyesületünk tagjai 2020 őszén a járványhelyzet miatt nem tudták elvégezni az esedékes karbantartási munkákat az odúparkban. Ugyan a helyzet nem javult, de már nem halogathattuk a szükséges cseréket, javításokat.

2021. február 13-án kerítettünk sort a munkára. Extrém hidegben (reggel -15 Cº volt Apajon) láttunk neki a tennivalóknak.

 

Egyesületünk tagjai 2021. június 26-án elvégezték az utolsó odúellenőrzést. Ennek során 15 odút ellenőriztünk.

Eredmények:

 • 9 vörös vércse költés (3+2+4 fióka megoszlásban; a 2 fióka egy dolmányos varjú fészekben volt)
 • 3 szalakóta költést rögzítettünk, tojások, illetve kicsi fiókák voltak; (2021. július 04-án az egyik odúban 4 szalakóta fiókát meggyűrűztünk)
 • sajnos az összes kései kuvikköltés tönkrement, a tojások bezápultak, így ezen a felmérésen nem sikerült kuvikfiókákat gyűrűzni
 • június 26-án késő este függönyhálóval egy öreg tojó kuvikot sikerült fognunk;
 • 2 gyöngybagolyládánkban volt sikeres költés, 5, illetve 6 fiókával, mindkét helyen volt 1-1 nagyon kicsi fióka, így 9 fiókát jelöltünk meg;

Résztvevők:

Hámori Krisztina

 

2020. június 28-án egyesületünk tagjai elvégezték az idei utolsó odúellenőrzést. Ennek során 13 odút ellenőriztünk.

A gyűrűzési eredmények:

11 szalakóta fióka (3 fészekalj)

5 gyöngybagoly fióka (1 fészekalj)

5 füleskuvik fióka (1 fészekalj

3 kuvik fióka (1 fészekalj) 

 

Egyesületünk tagjai 2021. június 11-12-én elvégezték a II. nagy odúellenőrzést. A két nap során mintegy 40 odút néztünk meg.

 • Június 10-én 35 kuvikfiókára került gyűrű.
 • Június 11-én 25 kuvikfiókára került gyűrű.
 • Egy kuvikodúnkban költő vörös vércse 6 fiókáját gyűrűztük meg.
 • Egy éppen kirepülés előtt álló csókafiókát is gyűrűztünk.
 • Az egyik gyöngybagolyládában sikerült az öreg tojót meggyűrűzni. A fiókák még túl kicsik voltak, így azok jelölése a III. felmérésre maradt.

Részvevők:

Beszámoló a 2020. júniusi II. felmérésről

 

Egyesületünk tagjai 2020. június 05-07 között elvégezték az odúpark második ellenőrzését. Ennek során 25 odút ellenőriztünk.

A gyűrűzési eredmények:

16 kuvik fióka (6 fészekalj)

7 vörös vércse fióka (2 fészekalj)

Emellett 1 seregélyt és 1 barátposzátát gyűrűztünk.

Érdekes madarakat is megfigyelhettünk: túzok, kígyászölyv, pásztormadár. 

Résztvevők:

Hámori Boglárka

Hámori Domonkos

Hámori Krisztina

Hámori Dániel

Hámori Ottó

Miklós Andor

Csortos Csaba

Kelt: Budapesten, 2020. június 10.                                                            

Csortos Csaba

                                                                                                                 

 
Joomla templates by a4joomla